Teksten van Woning Oude Post

Woning Oude Post ()

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gaat in kern terug tot de 16de-17de eeuw, maar werd later verbouwd.

Historiek

Dit pand hoorde tussen 1582 en het begin van de 17de eeuw toe aan Joris Ghijsels. Omstreeks 1629 kwam het toe aan voogdijschout Erasmus Van Ranst. Zijn dochter Maria erfde het goed en het werd door haar erfgenamen verkocht aan Quirijn Geerts. Latere eigenaars waren de lakenmaker Jan Knaeps en zijn dochter Maria Anna die gehuwd was met ontvanger Jozef Michaux. Hun schoonzoon Willem Krings, burgemeester van Mol in 1830, baatte hier het Hôtel de la Campine uit. In de 20ste eeuw werd het gebouw als postgebouw gebruikt.

Beschrijving

Het betreft een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien en golfplaten) met een aanbouw van één travee onder plat dak aan de westelijke zijde, met name de voormalige overbouwde doorgang. In kern opklimmend tot de 16de eeuw, confer kelders, later verbouwd en aangepast.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel op beschilderde plint is opengewerkt met betraliede keldervenstertjes en segmentbogige muuropeningen. De westelijke zijpuntgevel heeft vlechtingen. De bakstenen achtergevel op gecementeerde plint is verankerd.

Interieur

Het pand heeft twee parallelle kelders met een tongewelf met verschillende breedte. In de meest oostelijke kelder bleef een lampennis bewaard. De eikenhouten dakkap heeft pen- en gatverbindingen.

• Beschermingsdossier DA002268, Mol – Markt (S.N., 2000, digitaal dossier).

Woning Oude Post ()

In de loop van de 19de eeuw uitgebaat als "Hôtel de la Campine", in de 20ste eeuw als post. Onderkelderd rijhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en golfplaten), in kern opklimmend tot begin 17de eeuw, doch vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd en aangepast.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met segmentbogige muuropeningen. Gelijkaardig aanbouwsel rechts, voormalige doorgang, heden één travee en twee bouwlagen onder plat dak. Zichtbare muurvlechtingen in rechter zijgevel, verwijzend naar de oudere kern. Verankerde bakstenen achtergevel met gelijkaardig uitzicht.

Interieur. Twee parallelle kelders met tongewelf; bewaarde lampennis in de oostelijke kelder. Eiken dakgebint met pen- en gatverbindingen.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/1465/5.

Auteurs:  Kennes, Hilde