Huis De Clercq

• is aangeduid als beschermd monument Huis De Clercq

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Clercq

Beschrijving

Oudste vermelding opklimmend tot de 16de eeuw. Midden 18de eeuw vervangen door een volledig nieuw gebouw en uitgebaat als brouwerij en stokerij; in 1848 vroeg L. Swinnen toelating om een brouwerij te bouwen achter zijn huis "De Arend", later uitgebreid met een mouterij.

De bewaarde, achterin gelegen brouwerijgebouwen, naderhand in gebruik door de Academie voor Beeldende Kunsten en heden leegstaand, werden ingetekend op het kadaster in 1849 en uitgebreid in 1865. Hoekpand vermoedelijk van circa 1912, zie uitzicht en kadasterschetsen.

Heden onderkelderd herenhuis met voormalige brouwerij, palend aan de Molse Nete. Bakstenen lijstgevels op natuurstenen onderbouw; dubbelhuis van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen), met rechthoekige dakkapellen in houten omlijsting voorzien van voluutvormige vleugelstukken.

Decoratief gebruik van gele baksteen voor muurbanden en booglijsten. Rechthoekige, ten dele gekoppelde vensters met arduinen dorpels; bewaarde schuif- en T-ramen met kleine roedeverdeling, gekleurd reliëfglas bovenaan. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting met bekronend gebogen fronton; houten vleugeldeur met glas- en ijzerwerk.

Interieur: enfilade van neorococo-salons met bepleisterde en beschilderde wanden en plafonds; rijkelijk uitgewerkt lijst- en paneelwerk; bewerkte binnendeuren, marmeren schoorsteenmantels en omlijste spiegel. Voorts houten bordestrap: leuning met fijne balusters en trappaal met bladwerk en siervaas.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/1465/6.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen, 1849/34, 1865/156, 1911/47, 1912/63.