Coninck van Vranckryck

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “Coninck van Vranckryck” op de hoek van Koningstraat en Prinsstraat, gebouwd in de 16de eeuw door de ondernemer en grondspeculant Gilbert Van Schoonbeke (1519-1556). In 1850 liet de heer J. Janssens-De Harven de opstand zijde Prinsstraat aanpassen tot een neoclassicistische lijstgevel van twee bouwlagen met een regelmatige vensterordonnantie en een klassiek hoofdgestel. De op de top na blinde puntgevel zijde Koningstraat kreeg een winkelraam en -deur. In 1871 vernieuwde de schilder en verfhandelaar Jacques Van der Straten het winkelraam, en bracht een venster en twee blindvenster met lekdrempels aan op de eerste verdieping van de puntgevel. In opdracht van de weduwe Ch. Verstraten maakte de aannemer Victor Merckx-Verellen in 1892 een deur van het rechter benedenvenster zijde Prinsstraat. Door de herindeling van het pand van twee naar drie niveaus, werd de ordonnantie van deze laatste opstand in 1929 ingrijpend gewijzigd, met inbreng van een winkelraam en een tussenverdieping. Deze werken in opdracht van A. Geens, werden uitgevoerd door de aannemer E. Vriens. Gesloopt in 1989 voor een nieuwbouwpand.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op Koningstraat, pannen). De opstanden zijn vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. In de Koningstraat: gecementeerde puntgevel met in de top een bewaard drielichtskozijn met druiplijsten en hogerop een rechthoekig luik en een balkgat. Verder aangepast winkelraam op de begane grond en rechthoekige blindvensters op de bovenverdieping. In de Prinsstraat gecementeerde lijstgevel met een winkelraam en -deur en aangepaste rechthoekige bovenvensters.