erfgoedobject

Personeelswoningen van het Rijksopvoedingsgesticht

bouwkundig element
ID
52731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52731

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee keer zes gekoppelde eengezinswoningen, opgericht in het eerste kwart van de twintigste eeuw voor het personeel van de Staatsweldadigheidsschool in Mol (vanaf 1923 Rijksopvoedingsgesticht).

Geschiedenis en context

In 1894 werd op de hoek van de Markt en de Molderdijk een Staatsweldadigheidsschool voor minderjarige delinquenten ingericht (vanaf 1923 het Rijksopvoedingsgesticht), gevolgd door de oprichting van het Centraal Observatiegesticht aan de Molderdijk in 1913. Om het personeel van het Rijksopvoedingsgesticht (R.O.G.) te huisvesten bouwde de Belgische Staat personeelswoningen in de nabije omgeving.

Vandaag bekend zijn de personeelswoningen aan de Molderdijk en aan de Adolf Reydamslaan, die in dezelfde periode en een vergelijkbare stijl werden opgetrokken. De woningen aan de Molderdijk waren wellicht bestemd voor personeel van het vlak bijgelegen Observatiegesticht. Ze werden kadastraal geregistreerd in 1921 op een voorheen onbebouwd terrein. Oude postkaarten doen vermoeden dat met de bouw ervan werd gestart omstreeks 1916. In de jaren 1990 werden ze aangekocht door de Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting, die ze in het kader van het programma Aankoop Goede Woningen renoveerde en voor eerste verhuring aanbood in 1998.

Beschrijving

Eenheidsbebouwingen, telkens bestaande uit zes eengezinswoningen, elk twee traveeën en twee bouwlagen onder één groot schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Doorlopende bakstenen lijstgevel, onderbroken door twee uitspringende tuitgevels met muurvlechtingen, aandak en schouderstukken. Rechthoekige vensters, ten dele met rondboogvelden, en vernieuwd schrijnwerk; rondboogdeuren. Omhaagde voortuintjes.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1921/24.
  • Informatie verkregen van de Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting (november 2014).

Auteurs: Van Herck, Karina; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Personeelswoningen van het Rijksopvoedingsgesticht

  • Is deel van
    Molderdijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoningen van het Rijksopvoedingsgesticht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.