Administratief en Cultureel Centrum van Mol 't Getouw

Beschrijving

Eigentijds Administratief en Cultureel Centrum van Mol. In 1898-1899 werd hier de wollendekenfabriek van Louis van Dooren opgericht, een imposant ensemble bestaande uit een drie bouwlagen hoge constructie aan de Molenstraat, achteraan aansluitende fabriekshallen onder raekemdaken en een hoge fabrieksschouw. Opgetrokken vlak bij de Nete voor het wassen van de wol. De fabriek was uitgerust om te spinnen, te weven, te verven en te appreteren; grote specialiteit waren de Jacquarddekens en fantasieartikelen, waarvan de afzet vooral na de Eerste Wereldoorlog gericht was op Belgisch Congo. Industriële activiteiten stopgezet in 1970.

In 1984 aangekocht door de gemeente om er het Cultureel Centrum onder te brengen; ofschoon men oorspronkelijk de bedoeling had de fabriek te renoveren, werd uiteindelijk gekozen voor nagenoeg volledige nieuwbouw; naast de inrichting van een Administratief Centrum werd ook plaats voorzien voor een schouwburg, een functionele tentoonstellingsruimte, een cafetaria en enkele vergader- en crearuimten. Qua volume en ordonnantie zijn er aan de zijde van de Molenstraat, in het rechter gedeelte waar onder meer de bibliotheek en de Kamer voor Heemkunde gevestigd zijn, nog duidelijke verwijzingen naar de vroegere fabrieksgebouwen.

• De Fabriek. Van Fabriek naar Getouw, Mol, sine dato.