erfgoedobject

De Drij Koningen

bouwkundig element
ID
5274
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5274

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Drij Koningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument De Drij Koningen
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat reeds wordt vermeld op het einde van de 16de eeuw. De gevel onderging in 1881 een grondige restauratie onder leiding van de architecten Léonard en Henri Blomme, in opdracht van de juffrouwen De Meyer.

De gevelrestauratie van "De Drij Koningen" behoort tot het vroege gemeenschappelijke oeuvre van de gebroeders Blomme, die tussen 1876 en 1906 voor tal van bouwprojecten samenwerkten. Daarnaast voerden beiden ook in eigen naam belangrijke architectuuropdrachten uit, en bekleedde Léonard Blomme van 1869 tot 1899 het ambt van provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen. Tot hun belangrijkste gezamenlijke realisaties behoren het Jongensweeshuis uit 1876-1881 in de Durletstraat, het Gemeentehuis van Borgerhout uit 1886-1889, en tijdens de jaren 1890 een reeks vastgoedprojecten voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in de wijk Zurenborg, alle in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. Verankerde trapgevel van zeven treden met overhoekse topstukken waarop bolornamenten, in bak- en zandsteenbouw met duidelijke sporen van de restauratie uit 1881. In het bouwdossier wordt verwezen naar “changements” en “établir des ornements”. Vermoedelijk werden na ontpleistering het baksteenmetselwerk hersteld, de kwarthol geprofileerde sokkel, dorpels en lateien en de overhoekse topstukken vernieuwd of toegevoegd. Aangepaste rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met geprofileerde natuurstenen latei en lekdrempel. De tweeledige geveltop, geleed door gebroken waterlijsten, wordt doorbroken door rechthoekige drielichten met lager middenluik, voorzien van kwarthol geprofileerde negblokken en uitspringende bovendorpels op kraagstenen, onder een balkgat. Bepleisterde begane grond met imitatievoegen en in de rechter travee een poortje uit blauwe hardsteen in laat-barokstijl gedateerd 1716, gevat in een spaarveld met dezelfde vorm. Schouderboogvormige deur in geprofileerde omlijsting, geflankeerd door pilasters met verdiepte schacht en voluutkapiteel, afgesloten door een brede waterlijst met jaarsteen. Hierboven een oculus in geriemde omlijsting omringd door voluten en loofwerk, en afgedekt door een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Puntgevel aan de achterzijde.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#505.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Drij Koningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5274 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.