erfgoedobject

Herenhuis 't Rond

bouwkundig element
ID
52743
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52743

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis 't Rond
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel herenhuis door jaarankers gedateerd 1714. Een bouwaanvraag van 1934 voor het oprichten van een aanbouwsel, bevat een geveltekening met twee gelijkaardige puien aan weerszijden van de deur en jaarankers 1743; vermoedelijk gaat het hier om een vergissing ofwel werd er met de ankers geknoeid.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Verankerde bakstenen lijstgevel met centraal bekronend, driehoekig fronton als bijkomend accent op de centrale deurtravee met rechthoekige deur in omlijsting van gesinterde baksteen met sierankers en hogerop licht getoogd deurvenster met balkon, eveneens in omlijsting van gesinterde baksteen; dito bovenvensters.

De begane grond werd grondig aangepast aan de huidige handels- en horecafunctie. Bepleisterde steigergaten onder de aflijnende baksteenfries en houten kroonlijst. Zijtuitgevels, links gecementeerd, met bewaarde aandaken, schouderstukken en muurvlechtingen. Nagenoeg volledig ingebouwde achtergevel.

  • Archief Technische Dienst Mol, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1934/1.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis 't Rond [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52743 (Geraadpleegd op 05-03-2021)