erfgoedobject

De Zon

bouwkundig element
ID: 5275   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5275

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument De Zon
    Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Zon
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de 16de eeuw, in neoclassicistische stijl aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie. Registers van rechthoekige vensters, haast vierkant in de topgeleding, met hardstenen lekdrempel; gelede daklijst en eenvoudige houten kroonlijst. In de rechter travee, rondboogdeur met hardstenen omlijsting in classicerende barokstijl van omstreeks 1700. Bol geprofileerde rondboog met voluutsleutel en imposten, gedragen door halfzuiltjes op neuten; bekroning door een gekorniste, verkropte waterlijst, met panelen op de boogzwikken. Achtergevel: verankerde tuitgevel met rechthoekige doorbrekingen.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Zon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5275 (Geraadpleegd op 03-08-2020)