erfgoedobject

De Half Maan

bouwkundig element
ID: 5277   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5277

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Half Maan
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument De Half Maan
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), daterend van 1544. F. Hofmans-Leemans liet in 1859 de spiegelboogdeur verlagen tot een rechthoekige deur, de vensters van begane grond en bovenverdiepingen verlagen en van lekdrempels voorzien, en de waterlijsten verwijderen.

Recent gerestaureerde trapgevel van zeven treden, met een verankerd parement van zandsteen, later ingevuld met baksteen. Bij de recente restauratie werden de baksteeninvullingen door een kaleilaag aan het zicht onttrokken, de de hoogste drie treden van de geveltop gereconstrueerd. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen, in de pui met hardstenen posten en lekdrempels, op de bovenverdiepingen vroegere kruiskozijnen met bewaarde, kwartholle dagkanten maar vernieuwde dorpels. Tweeledige geveltop waarin een bewaard drielicht: rondboogvenster met diamantkopsluitsteen en -imposten, geflankeerd door rechthoekige vensters met druiplijsten; erboven radvenster. De voorlaatste post van de pui draagt het geschilderde wijknummer "A2/ S:2/1308", in gebruik van 1797 tot 1856. Achtergevel: trapgevel van zes treden met rechthoekige vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#440.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Half Maan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5277 (Geraadpleegd op 10-07-2020)