De Half Maan

Straat Koningstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is beschermd als monument De Half Maan

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Half Maan

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend van 1544. Recent gerestaureerde trapgevel van zes treden en topstuk, met een verankerd parement van zandsteen, later ingevuld met baksteen. Bij de recente restauratie werden de baksteeninvullingen door een kaleilaag aan het zicht onttrokken, de de hoogste drie treden van de geveltop gereconstrueerd. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen, in de pui met hardstenen posten en lekdrempels, op de bovenverdiepingen met bewaarde, kwartholle dagkanten maar vernieuwde dorpels. Tweeledige geveltop waarin een bewaard drielicht: rondboogvenster met diamantkopsluitsteen en -imposten, geflankeerd door rechthoekige vensters met uitspringende bovendorpels; erboven radvenster. Getrapte achtergevel van zes treden met rechthoekige vensters.

Auteurs: Braeken, Jo