erfgoedobject

Pakhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5279

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pakhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1862. Opdrachtgever was Charles Pecher (Mons, 1797-Antwerpen, 1873), echtgenoot van Julie Henriette Gaillez (Mons, 1796-Antwerpen, 1859). Afkomstig uit Henegouwen, is Pecher de stamvader van één van de belangrijkste liberale geslachten in Antwerpen, generaties lang actief in de lokale politiek. Het pakhuis paalt achteraan aan het hotel in de Prinsstraat, dat minstens sinds 1850 in het bezit was van de familie Pecher.

Het pakhuis Pecher behoort tot het rijpe oeuvre van Heliodore Leclef, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten uit 1871 aan de Frankrijklei. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Het gebouw met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat drie bouwlagen onder zadeldak met aandaken. De lijstgevel met een bovenbouw uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met smeedijzeren sierankers, rust op een bepleisterde en beschilderde pui met schijnvoegen en plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en volkomen symmetrisch van opzet, wordt de opstand gemarkeerd door twee hoger opgetrokken zijrisalieten met koetspoorten, laaddeuren en jaarstenen "ANNO” “1862". Gevat tussen kolossale, bepleisterde pilasters, monden de risalieten uit in een puntgevel met rondboogluik en balkgat, oorspronkelijk bekroond door bolornamenten en een topstuk. Verder regelmatige registers van getoogde muuropeningen, de vensters en laaddeuren met hardstenen lekdrempel. Bewaarde houten poorten, laaddeuren en smeedijzeren tralies met pijlpunten in de pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#70.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pakhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.