Parochiekerk Sint-Willibrordus

Beschrijving

Kerk met neogotische reminiscenties van 1935 naar ontwerp van J. Ritzen; ingewijd in 1936. Sobere baksteenarchitectuur met basilicale opstand onder leien zadeldak; sporadische verwerking van beton.

De noord-zuid-georiënteerde plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van vijf traveeën met aansluitend ten zuiden een lagere inkomtravee met aangebouwde vierkante toren aan westzijde en een smaller koor van één rechte travee met vlakke sluiting aan noordzijde. Eenvoudige, vrij gesloten vierkante westtoren van vijf geledingen onder ingesnoerde leien spits; lichtgleuven en gekoppelde spitsbogige galmgaten. Inkompartij gemarkeerd door spitsboogpoort, bekroond door drie dito venstertjes.

Traveeën in het schip geritmeerd door steunberen die doorgetrokken werden in de lijn van de dakhelling; middenbeuk met per drie gekoppelde rechthoekige vensters; zijbeuken met spitsboogvenstertjes. Koor met omlopende lagere aanbouw waarin onder meer de sacristie.

Sober bakstenen interieur met spitsboogarcade; zichtbare kap. Mobilair. Houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, 18de eeuw; Jezus aan het kruis, 18de eeuw. Schilderij Heilige Willibrordus ontvangt de stichtingsbul uit handen van de paus, Vlaamse School, 18de eeuw. Eigentijds meubilair.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds J. Ritzen.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 20, Mol-Ezaart, dossier 1.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Antwerpen, Kanton Mol, Brussel-Antwerpen, 1975, 47-48.