erfgoedobject

Sociale woningbouw

bouwkundig element
ID
52816
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52816

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woningbouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Ensemble ingetekend op het kadaster in 1923. Grotendeels aangepaste, licht gevarieerde sociale woningbouw, bestaande uit per twee of per vier gekoppelde eengezinswoningen met oorspronkelijk beschilderde lijstgevels, twee of drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

De variatie ligt voornamelijk in het voorkomen van verschillende deurvormen en -omlijstingen, evenals in het al dan niet gebruiken van dakvensters. De variante aan de Heuvelstraat vertoont een centrale puntgevel. De reeks aan de Brandstraat bestaat uit twee varianten, opgetrokken in elkaars spiegelbeeld aan weerszijden van de Kransstraat.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1923/14.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sociale woningbouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52816 (Geraadpleegd op 26-02-2021)