erfgoedobject

Fabrieksschool bij Glaverbel

bouwkundig element
ID
52836
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52836

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig fabrieksschooltje, opgericht in de jaren 1920 voor de kinderen van de bedienden en arbeiders van Glaverbel, heden leegstaand. Een bouwaanvraag van 1926 met onduidelijke signatuur betreft enkel het gedeelte links van de trapgevel; vermoedelijk is de rest een latere uitbreiding.

Geïsoleerd gelegen bakstenen schoolvleugel van in totaal dertien traveeën en één bouwlaag onder licht overkragend zadeldak op daklijstbalkjes (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Getrapt middenrisaliet (7 treden + topstuk) van drie traveeën, gemarkeerd door sierankers; door middel van dakvensters hoger opgetrokken tweede en twaalfde travee. Ruim opgevatte rechthoekige vensters en deuren onder natuurstenen lateien en ontlastingsbogen van donkere baksteen. Uitgewerkte schoorsteenaanzet in de rechter zijgevel.

Een gedeelte van de oorspronkelijke, betonnen omheining bleef bewaard en is identiek aan die der voortuintjes van de cité.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fabrieksschool bij Glaverbel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52836 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.