Pestkapelleken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pestkapelleken

Beschrijving

Oorspronkelijk pestkapelleken gebouwd in de 17de eeuw, in verval geraakt en in 1789 in zijn oorspronkelijke vorm heropgebouwd; nogmaals herbouwd in 1883 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Op het kadaster pas geregistreerd in 1891.

Neotraditionele bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien), gerenoveerd in 1982, heringewijd in 1983. Trapgevel (4 trappen + top) met eenvoudige spitsboogdeur onder witstenen medaillon met heden verweerde tekst: "Ter eere van Jezus' hert en van zijne en onze onbevlekte moeder Maria. Hortensia Verbist 1883".

Beschilderd bakstenen interieur met deels zichtbare kap, bezet met houten planchetten, en zwart/rode tegelvloer.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1891/34.
  • KINNAER A., De kapellen van Mol, Mol, 1983, 3a-3d.