erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
5285
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5285

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, liet de Banque National de derde bouwlaag toevoegen naar een ontwerp door de architect Frans J.H. Bex uit 1851. In opdracht van de heer Herry, voerde Bex in 1853 nog enkele gevelaanpassingen uit, met name een nieuwe poortomlijsting en kordon, en het verlagen van de vensters van de eerste verdieping.

Frans J.H. Bex was als architect verbonden was aan het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Over de bouwprojecten die hij in deze functie tot stand bracht is weinig bekend. Als privé-architect realiseerde hij met name tijdens de jaren 1850 enkele voorname neoclassicistische woningen, en voerde verbouwingen uit aan meerdere van de meest prestigieuze patriciërswoningen in de stad.

Rijwoning oorspronkelijk met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Eertijds bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevel, met verbouwde winkelpui. Verkleinende ordonnantie van rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met lekdrempel, de linker inkomtravee geaccentueerd door een balkon met smeedijzeren borstwering oorspronkelijk op consoles. Kroonlijst met tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#330 en 1853#347.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5285 (Geraadpleegd op 15-04-2021)