erfgoedobject

Vrije school en klooster

bouwkundig element
ID
52854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52854

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige school met klooster, opgericht begin 20ste eeuw. In 1904 werd toelating gegeven om grond aan te kopen voor de bouw van een nieuwe school; de eerste zusters werden verwelkomd in 1906; het klooster werd samen met een schoolvleugel opgetrokken naar ontwerp van J. Taeymans van 1904 en ingetekend op het kadaster in 1907.

Complex bestaande uit het voormalige klooster, heden door een latere vleugel rechts verbonden met de oorspronkelijke haakse schoolvleugel, die naar ontwerp van J. Taeymans van 1925 werd uitgebreid.

Voorheen vrijstaand klooster, opgebouwd als breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Verankerde bakstenen lijstgevel met steekbogige, overwegend gekoppelde muuropeningen voorzien van een arduinen tussendorpel. De aflijnende baksteenfries en muurbanden van donkere baksteen in het verlengde van tussendorpels en lekdrempels zorgen voor een horizontaal accent. Vernieuwde linker zijgevel.

De oude schoolvleugel telt nu veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel met brede steekboogvensters die zorgen voor een maximale lichtinval; ze worden in de vierde en elfde travee afgewisseld met steekboogdeuren. Gelijkaardige muurbanden en aflijnende fries als in het klooster.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1907/74 en 1931/21.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 24, Mol-Millegem, dossiers 8, 12.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrije school en klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.