Traditioneel diephuis met régencepoort

Straat Korte Gasthuisstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Poortomlijsting
gelegen te Korte Gasthuisstraat 29 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis met gecementeerde lijstgevel en getrapte achtergevel, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en vermoedelijk in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. De rijwoning omvat drie traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige vensters op lekdrempels, op de tweede en derde bouwlaag met smeedijzeren parapetten. In de linker travee fraaie rondboogpoort in régencestijl uit het tweede kwart van de 18de eeuw, gevat in een hardstenen omlijsting. Kwarthol geprofileerd beloop met neuten, gelede imposten ter hoogte van het middenkalf, en een voluutsleutel, het geheel onder een gestrekte, gekorniste waterlijst met panelen in de boogzwikken. Bewaarde houten vleugeldeur en waaiervormig getralied bovenlicht. Verbouwde winkelpui.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita