Traditioneel diephuis met régencepoort

Beschrijving

Traditioneel diephuis met gecementeerde lijstgevel en getrapte achtergevel, dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De oorspronkelijke trapgevel werd in laat- of neoclassicistische stijl aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, door het aanpassen van de vensters, het aftoppen en opmetselen van de geveltop. Het bewaarde rechthoekige drielicht met lager middenluik van de geveltop, werd in 1881 door de architect Victor Wittemans aangepast tot en regelmatig register van drie rechthoekige vensters, in opdracht van de weduwe Jean Schul.

De rijwoning omvat drie traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels, op de tweede en derde bouwlaag met smeedijzeren parapetten. In de linker travee fraaie rondboogpoort in régencestijl uit het tweede kwart van de 18de eeuw, gevat in een hardstenen omlijsting. Kwarthol geprofileerd beloop met neuten, gelede imposten ter hoogte van het middenkalf, en een voluutsleutel, het geheel onder een gestrekte, gekorniste waterlijst met panelen in de boogzwikken. Bewaarde houten vleugeldeur en waaiervormig getralied bovenlicht. Verbouwde winkelpui.