Teksten van Traditioneel diephuis met régencepoort

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5286

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis met gecementeerde lijstgevel en getrapte achtergevel, dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De oorspronkelijke trapgevel werd in laat- of neoclassicistische stijl aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, door het aanpassen van de vensters, het aftoppen en opmetselen van de geveltop. Het bewaarde rechthoekige drielicht met lager middenluik van de geveltop, werd in 1881 door de architect Victor Wittemans aangepast tot en regelmatig register van drie rechthoekige vensters, in opdracht van de weduwe Jean Schul.

De rijwoning omvat drie traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels, op de tweede en derde bouwlaag met smeedijzeren parapetten. In de linker travee fraaie rondboogpoort in régencestijl uit het tweede kwart van de 18de eeuw, gevat in een hardstenen omlijsting. Kwarthol geprofileerd beloop met neuten, gelede imposten ter hoogte van het middenkalf, en een voluutsleutel, het geheel onder een gestrekte, gekorniste waterlijst met panelen in de boogzwikken. Bewaarde houten vleugeldeur en waaiervormig getralied bovenlicht. Verbouwde winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#918.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Traditioneel diephuis met régencepoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312146 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis met gecementeerde lijstgevel en getrapte achtergevel, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en vermoedelijk in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. De rijwoning omvat drie traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige vensters op lekdrempels, op de tweede en derde bouwlaag met smeedijzeren parapetten. In de linker travee fraaie rondboogpoort in régencestijl uit het tweede kwart van de 18de eeuw, gevat in een hardstenen omlijsting. Kwarthol geprofileerd beloop met neuten, gelede imposten ter hoogte van het middenkalf, en een voluutsleutel, het geheel onder een gestrekte, gekorniste waterlijst met panelen in de boogzwikken. Bewaarde houten vleugeldeur en waaiervormig getralied bovenlicht. Verbouwde winkelpui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis met régencepoort [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5286 (geraadpleegd op ).