Grenspaal Steen der zeven Heerlijkheden

Beschrijving

Voogdijgrenspaal, vermoedelijk geplaatst omstreeks 1620. Mol, Balen, Dessel, Lommel, Luyckgestel, Postel en Bergeyk paalden hier voorheen aan elkaar. Door een grenscorrectie met Nederland in 1843 verloor de benaming Zeven Heerlijkheden zijn echte betekenis. Op initiatief van de Molse Kamer voor Heemkunde werd de steen in 1981 opnieuw opgegraven en opgeknapt in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de vroegere zeven dorpen.

Kleine open ruimte gelegen langs de weg met in het midden de grenssteen, omgeven door zeven boompjes, verwijzend naar de zeven heerlijkheden. In de onmiddellijke omgeving, aan de overzijde van de weg bevindt zich een schut ter regeling van het waterdebiet.

• PEETERS F., VER BRUGGEN M. & VOS P., Grenzen en palen in de voogdij Mol - Balen - Dessel. Van Boom tot Steen - een historisch onderzoek, Mol, 1990, 12, 60-63.