Kasteeldomein De Maat

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein De Maat

Beschrijving

Voormalig kasteeldomein met bewaarde bijgebouwen, heden ingericht als jeugddomein met ijskelder ten oosten ervan.

De wateringen "De Maat" werden aangelegd in 1850 en waren eigendom van August De Mulder die er in 1853 een soort jachthuis-buitenverblijf liet bouwen. Deze wateringen werden in 1910 verworven door baron E. Van Eetvelde, een belangrijk staatsman tijdens het bewind van Leopold II; hij liet het jachthuis slopen en bouwde er kasteel "De Maat", ingetekend op het kadaster in 1910. Het was voorzien van een erker die dienst deed als watertoren. In 1938 werden het kasteel en de aanpalende gronden aangekocht door de gemeente; tijdens de oorlog werd er op grote schaal spriet (fossielhout) ontgonnen als goedkope brandstof, waardoor talrijke vijvers ontstonden; na het stopzetten van de sprietontginning in 1949, groeide het gebied van 60 hectare uit tot natuurreservaat met behoud van het originele landschap van de wateringen, zie Rauw. Het kasteel zelf werd gesloopt na de Tweede Wereldoorlog.

Nu resten nog enkel de aangepaste bijgebouwen, uit begin 20ste eeuw: bakstenen constructies van één bouwlaag, onder al dan niet afgewolfde zadeldaken. Het uitzicht vertoont een neotraditionele inslag onder meer door het gebruik van zijtrapgevels. Typisch eigentijdse verwerking van gele baksteen voor muurbanden en boogstenen. Gevarieerde boogvormige muuropeningen. Nummer 1 is het voormalig boswachtershuisje. Nummer heeft twee bouwlagen, gemarkeerd door gevelhoge steekboognissen. Nummer 3 met rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1910/8.