Meisjesschool en klooster

Beschrijving

Voormalige meisjesschool met bijhorend klooster. In het kader van de oprichting van de nieuwe parochie Rauw kreeg E. Van der Plas, conducteur van de provinciale bouwwerken, circa 1895 opdracht een plan te ontwerpen voor een school en bijhorende woning voor religieuzen. De plannen werden goedgekeurd in 1897 en de werken werden beëindigd in de zomer van 1898; gebouwen ingetekend op het kadaster in 1899. Op 10 oktober 1898 namen enkele zusters van de Congregatie van de zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar hier hun intrek; de school bestond uit een bewaarklas en twee klassen voor de lagere school. In 1927 werd de vleugel aan straatzijde geregistreerd op het kadaster. In 1960 werd de achterbouw van het klooster gesloopt en vernieuwd. De zusters ontwierpen zelf de plannen voor deze nieuwe bouw.

Eenvoudig bakstenen complex bestaande uit een schoolvleugel van zes traveeën en één bouwlaag en aansluitend voormalig klooster van drie traveeën en twee bouwlagen, beide onder zadeldak (nok loodrecht op straat, leien), van 1897, zie gevelstenen. Lijstgevels met sierankers, horizontaal geritmeerd door muurbanden van gesinterde baksteen en aflijnende baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei op de begane grond, steekbogige bovenvensters; bewaard houtwerk. Aan straatzijde haakse vleugel uit de jaren 1920, gemarkeerd door muurbanden van gele baksteen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1899/22 en 1927/31.