Pastorie Sint-Carolus Boromeusparochie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1890. Het ontwerp maakte deel uit van een totaalproject voor de inrichting van het centrum van de nieuwe parochie, zie gehuchtsinleiding Rauw. Na de goedkeuring van het ontwerp werd eerst de pastorie gebouwd. De werken werden aangevat in het voorjaar van 1891 en beëindigd in het najaar. De pastorie werd samen met de kerk ingetekend op het kadaster in 1893.

Vrijstaande, onderkelderde constructie met omhaagde voortuin, gelegen ten zuiden van de kerk. Eenvoudige L-vormige baksteenbouw van twee bouwlagen onder gecombineerde leien schilddaken.

Lijstgevel van twee + twee sterk uitspringende travee, gemarkeerd door segmentboogvensters, op de begane grond voorzien van een arduinen tussendorpel en beluikt. Overluifelde rondboogdeur. Verweerde gevelsteen in de plint ter hoogte van de derde travee met verwijzing naar architect en bouwjaar. Sobere achtergevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën; twee lagere haakse aanbouwsels onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen).

Vrij klassieke plattegrond met op het gelijkvloers een centrale gang met links oorspronkelijk de spreek- en eetkamer, rechts een "zaal" en de keuken; op de verdieping slaapkamers, logeerkamer en studiekamer. Momenteel gerenoveerd interieur met grosso modo bewaarde indeling.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Monumenten en Landschappen, Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Plannen.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1893/4.
  • S.N., Van Groote Heide tot Rauw 1889-1989, Tessenderlo, 1989, 154-158.