Gemeentelijke jongensschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mol
Deelgemeente Mol
Straat Schooldreef
Locatie Schooldreef 91, 91A, Mol (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentelijke jongensschool

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool, opgericht in 1881 door toedoen van de familie van der Gracht de Rommerswael en naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans. De in oorsprong gemengde school, ingetekend op het kadaster in 1884, bestond uit een prachtig schoolhuis voor de onderwijzer met aangrenzende klassenvleugel ten noorden; laatstgenoemde bestond uit twee ruime klassen, gescheiden door een centrale gang; ten oosten ervan lag de speelplaats met een grote turnzaal ten noordoosten; laatstgenoemde werd in 1917 omgevormd tot twee bijkomende klaslokalen.

Na de oprichting van een meisjesschool in 1898, omgevormd tot gemeentelijke jongensschool. Tijdens het schooljaar 1938-1939 werd de oorspronkelijke turnzaal gesloopt en vervangen door een nieuwe bouw met drie klassen en een lokaal voor medisch schooltoezicht. Naderhand nog diverse aanpassings- en vernieuwingswerken.

Neotraditioneel schoolcomplex bestaande uit een klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met links aandak en schouderstukken en een onderwijzerswoning van twee + één sterk inspringende travee en twee bouwlagen onder L-vormig zadeldak (kunstleien). Karakteristieke verwerking van gesinterde baksteen voor speklagen, baksteenfries en druiplijsten.

In de lijstgevel van de klassenvleugel worden de traveeën geritmeerd door steunberen waartussen rechthoekige verdiepte gevelvlakken met rondboogvensters onder druiplijst. De uitspringende middentravee, eertijds de toegang tot de centrale gang, bestaat uit een tuitgevel met Brugse travee: de oorspronkelijke rondboogdeur is heden omgevormd tot venster onder druiplijst met diamantkophoek- en -sluitstenen; hogerop arduinen gevelplaat met opschrift "gemeenteschool" en oculus. Arduinen gevelplaten op de flankerende steunberen vermelden het bouwjaar 1882 en bouwmeester P.J. Taeymans.

Onderwijzerswoning gekarakteriseerd door tuitgevel met muurvlechtingen, aandak en schouderstukken; rondbogige muuropeningen onder druiplijst.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1884/52.
  • S.N., Van Groote Heide tot Rauw 1889-1989, Tessenderlo, 1989, 173-188.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2002

Aanvullende informatie

Herbestemd tot sociale woningen.

Auteur niet publiek (26-08-2014 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rauw

Mol (Mol)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.