Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Landhuis van 1873 opgetrokken door de heer Lefebvre, (watering aangelegd in 1850). Nadat het in 1889 werd vergroot heeft het vanaf 1930 jarenlang dienst gedaan als logementshuis, zogenaamd "Jagershof".

Vrijstaand landhuis met omringend park; witgeschilderde constructie van twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op straat, leien). Lijstgevel met steekbogige benedenvensters en rondbogige bovenvensters onder doorgetrokken druiplijsten. Rechthoekige uitspringende torenvormige travee.

Volgens bewoner volledig gerenoveerd interieur.

• S.N., Van Groote Heide tot Rauw 1889-1989, Tessenderlo, 1989, 225-246.

Aanvullende informatie

Landhuis in 1872-1873 opgetrokken door de Antwerpse aannemer en politicus Joseph Lefebvre, die er op 24 mei 1891 overleed. Van de Venne vermeldt in 1895 de eerste steen met opschrift "Me posuit Jos. Lefebvre 1872". Joseph Lefebvre (Antwerpen, 1818-Mol, 1891) geboren als Joseph Van den Bossche tot zijn naamsverandering in 1845, huwde op 8 juni 1858 met herbergiersdochter Joanna Maria Louisa Peeters. Als aannemer van openbare werken was hij betrokken bij de bouw van het Justitiepaleis aan de Britselei. Als liberaal schepen van Openbare Werken van 1872 tot zijn overlijden in 1891, nam Lefebvre onder meer het initiatief tot het rechttrekken van de Scheldekaaien, de uitbouw van de havendokken, de bouw van het Koninklijk Atheneum, het Museum voor Schone Kunsten en het Stuivenbergziekenhuis. Van 1876 tot 1884 en van 1886 tot 1891, zetelde de politicus als provincieraadslid.

• VAN DE VENNE J. 1895: Joseph Lefebvre en zijn werk, Antwerpen.