Strandgebouw van het Provinciaal Domein Zilvermeer

Beschrijving

Provinciaal Domein Zilvermeer. Opgericht als toeristisch centrum in 1957, zie ook gehuchtsinleiding Rauw. Het algemeen plan van aanleg werd ontworpen door J. Schellekens, doch werd slechts ten dele uitgevoerd; officiële inhuldiging in 1959.

Het heden nog bestaande, doch meermaals gerenoveerde strandgebouw is een realisatie naar ontwerp van J. Schellekens; het betreft een gebogen, vrij open constructie met skelet van beton met bakstenen of houten opvulmuren; aan strandzijde met beglaasde wand en overdekte galerij; twee sierlijke, metalen trappen gaven oorspronkelijk toegang tot het solarium met windschermen en klaptafeltjes op het platte dak.

Schellekens opteerde voor een eenvoudige, rationele vormgeving en een modernistische stijl, eigen aan toenmalige gezondheidsinstellingen; het gebouw omvatte onder meer 84 kleedcabines, een E.H.B.O.-lokaal, lokalen voor het personeel en een winkeltje.

De laatste renovatiewerken werden uitgevoerd in 1999 naar ontwerp van P. Schellekens en omvatten een vernieuwd, verwarmd sanitair en de inrichting van een strandwinkel en educatief instructielokaal; het dak en de bovenverdieping werden ingericht als polyvalente ruimte met horecafaciliteiten.

• S.N., De zee in de Kempen. Veertig jaar Provinciaal Domein Zilvermeer, sine loco, 1999.