Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. De vermoedelijk getrapte geveltop werd in de eerste helft van de 19de eeuw verwijderd, waarna G. De Braey de lijstgevel in 1870 liet verrijken met het huidige hoofdgestel.
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde pui. Behouden puntgevel aan de achterzijde.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203455 (geraadpleegd op ).
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat). Nu bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters op doorlopende lekdrempels. De nokrichting, de muurankers (onder meer gekrulde spieën) en de gehele ordonnantie wijzen echter op een 19de-eeuwse verbouwing van een traditionele trapgevel.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5291 (geraadpleegd op ).