Den Witten Engel

Straat Korte Gasthuisstraat
Locatie Korte Gasthuisstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Den Witten Engel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Den Witten Engel

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Korte Gasthuisstraat en Everdijstraat, door een gevelsteen gedateerd 1621. Hoekpand van drie bij vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok loodrecht op de Korte Gasthuisstraat). Verankerde trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk en zijgevel met getrapt dakvenster, in bak- en zandsteenbouw met speklagen en hoekblokken. Later verbouwde pui, aangepaste bovenvensters en nieuwe kroonlijst. Hardstenen winkelpui met licht getoogde keldermond, geprofileerde waterlijsten en lekdrempels. Bovenvensters met bewaarde wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, maar vernieuwde latei en lekdrempel. Tweeledige, getrapte top waarin centraal rondboogvenster met sleutel en imposten, geflankeerd door twee kloosterkozijnen met geprofileerde tussen- en bovendorpels; hierboven rechthoekig luik met geprofileerde waterlijst. Zijgevel met bewaarde steigergaten, waarboven een kwarthol geprofileerde daklijst en een getrapt dakvenster met overhoeks topstuk en luik.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita