Den Witten Engel

• is aangeduid als beschermd monument Den Witten Engel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Den Witten Engel

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Korte Gasthuisstraat en Everdijstraat, door een gevelsteen gedateerd 1621. Charles Freché liet in 1870 het bovenvenster in de voorlaatste travee van de zijgevel openen en de houten kroonlijst aanbrengen. De gevels werden mogelijk omstreeks 1935 gedecapeerd en hersteld.

Hoekpand van drie bij vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Korte Gasthuisstraat, pannen). Trapgevel van negen/acht treden met een overhoeks topstuk en zijgevel met een getrapt dakvenster, in bak- en zandsteenbouw met speklagen en hoekblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Later verbouwde pui, aangepaste bovenvensters en houten kroonlijst. Hardstenen winkelpui met licht getoogde keldermond, geprofileerde waterlijsten en lekdrempels. Bovenvensters met bewaarde wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, maar vernieuwde latei en lekdrempel. Cartouche met jaartal "1621" boven het middenvenster van de bovenverdieping. Tweeledige, getrapte top waarin centraal een rondboogvenster met diamantkopsleutel en -imposten, geflankeerd door twee kloosterkozijnen met druiplijsten; hierboven een rechthoekig luik met druiplijst. Zijgevel met bewaarde steigergaten, waarboven een kwarthol geprofileerde daklijst. Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk, waarin twee rechthoekige luiken.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1870#649; foto 934#22820.