Teksten van Den Witten Engel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5292

Den Witten Engel ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Korte Gasthuisstraat en Everdijstraat, door een gevelsteen gedateerd 1621. Charles Freché liet in 1870 het bovenvenster in de voorlaatste travee van de zijgevel openen en de houten kroonlijst aanbrengen. De gevels werden mogelijk omstreeks 1935 gedecapeerd en hersteld.

Hoekpand van drie bij vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Korte Gasthuisstraat, pannen). Trapgevel van negen/acht treden met een overhoeks topstuk en zijgevel met een getrapt dakvenster, in bak- en zandsteenbouw met speklagen en hoekblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Later verbouwde pui, aangepaste bovenvensters en houten kroonlijst. Hardstenen winkelpui met licht getoogde keldermond, geprofileerde waterlijsten en lekdrempels. Bovenvensters met bewaarde wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, maar vernieuwde latei en lekdrempel. Cartouche met jaartal "1621" boven het middenvenster van de bovenverdieping. Tweeledige, getrapte top waarin centraal een rondboogvenster met diamantkopsleutel en -imposten, geflankeerd door twee kloosterkozijnen met druiplijsten; hierboven een rechthoekig luik met druiplijst. Zijgevel met bewaarde steigergaten, waarboven een kwarthol geprofileerde daklijst. Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk, waarin twee rechthoekige luiken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1870#649; foto 934#22820.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Den Witten Engel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5292 (geraadpleegd op ).


Den Witten Engel ()

Huis zogenaamd "Den Witten Engel". Diephuis van drie bij vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Sterk vernieuwend gerestaureerde verankerde trapgevel (acht treden met topstuk) in traditionele bak- en zandsteenstijl van 1621 (gevelsteen), echter met een later aangepaste benedenverdieping, verlaagde en verbouwde vensteropeningen op de tweede bouwlaag en nieuwe kroonlijst. Hardstenen winkelpui met licht getoogde keldermond, geprofileerde waterlijsten en lekdrempels. Bewaarde zandstenen hoekstenen op de bovenverdieping, alsmede ontlastingsstenen, kwartholle negblokken.  Tweeledige, getrapte top waarin centraal rondboogvenster met sleutel en imposten, geflankeerd door twee kloosterkozijnen met geprofileerde tussen- en bovendorpels; hierboven rechthoekig luik met geprofileerde waterlijst. Aan de Everdijstraat: bewaarde steigergaten, waarboven een kwarthol geprofileerde daklijst en een getrapte dakkapel met overhoeks pinakel en luik.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Den Witten Engel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312145 (geraadpleegd op ).