Hoeve Boerenbril

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Boerenbril

Beschrijving

Voormalige pachthoeve van de abdij van Postel, opgericht in 1726, zie ook bewaarde jaarankers. In 1795 omschreven als "zeker huis, met stal, met halve schuur en verdere gebouwen...". In 1797 openbaar verkocht. Naderhand diverse eigenaars. In een pachtovereenkomst van 1833 is er nog sprake van een "provisorkamer", verwijzend naar de provisor die de Wezelse hoeven eeuwenlang beheerde in opdracht van de abdij van Postel en in de "Boerenbril" een eigen verblijfsruimte had. De bijhorende schaapskooi brandde af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heden in handen van U.M. als vergadercentrum en representatieruimte.

Recent gerenoveerde L-vormige constructie, ten dele opgetrokken uit witgeschilderde baksteen op gepikte plint, ten dele leem- en vakwerk, onder gecombineerd zadel-, schild- en lessenaarsdak (riet en Vlaamse pannen). Rechthoekige beluikte vensters en dito deuren. Bewaard aandak en muurvlechtingen in linker zijgevel van voormalig woongedeelte. Bewaard gebint.

• Van Weselo tot Wezel. Wezel en zijn geschiedenis, Mol, 1998, p. 108, 142-154.