Kasteel van der Gracht of Kasteel van Wezel

Beschrijving

Baron van der Gracht de Rommerswael kocht circa 1860 nagenoeg heel Wezel, zodat hij over meer dan 800 hectare grond beschikte, zie gehuchtsinleiding Wezel. In 1862-1865 bouwde hij een "kasteel" met wintertuin en omringend park van 6 hectare, op het kadaster ingetekend in 1865. Hij overleed in 1884 en werd te Mol begraven; het kasteel werd in 1906 aangekocht en verbouwd door de heer K. Kengen.

Meermaals aangepast, vrij eenvoudig landhuis met verspringende volumes van twee bouwlagen onder complexe leien bedaking. Beraapte lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Omlopende houten kroonlijst.

Rechts aansluitend, gerenoveerd dienstgebouw en later koetshuis, zie bouwnaad en verschil in baksteen, respectievelijk zeven + twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder rechts afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Typische verwerking van gesinterde baksteen. Begane grond met korfboogarcade. Voorts rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en oculi. Bewaarde voederbakken in voormalig koetshuis. IJskelder ten noorden.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1865/193.