Villa Spanoghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Spanoghe

Beschrijving

Mevrouw Louisa van der Gracht de Rommerswael, gehuwd met advocaat Spanoghe erfde de goederen van haar oom baron van der Gracht de Rommerswael, zie Kasteel van Wezel. Zij liet in 1906 tegenover het oude kasteel een nieuwe villa bouwen met cottagereminiscenties. Halverwege de jaren 1960 grondig verbouwd en aangepast. Circa 1990 opnieuw gerenoveerd met inachtneming van de oorspronkelijke bouwstijl.

Vrijstaande villa met omringende tuin. Boeiend volumespel van één à twee bouwlagen onder overkragende, complexe bedaking (pannen); hoge onderbouw van breuksteen met rechthoekige betraliede keldervensters. Karakteristieke verwerking van erkers, glaspartijen, luifels en imitatievakwerk.

Interieur met behouden binnendeuren en ten dele bewaarde parketvloeren; neorococostucwerk in het salon, gang met lambrisering; kelder met troggewelfjes en wijnnissen.

Vrij intact bijgebouw, oorspronkelijk paardenstal, koetshuis en conciërgewoning, met gelijkaardig uitzicht.