erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
5295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5295

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis uit de 17de eeuw, vermoedelijk in oorsprong een éénkamerwoning, dat vandaag één geheel vormt met het aanpalende diephuis op de hoek van Mutsaardstraat en Korte Noordstraat. Beide panden werden ingrijpend gerestaureerd in opdracht van de kunstschilder Willem Dolphyn (Antwerpen, 1935-Antwerpen, 2016), naar een ontwerp door de architect Kristiaan De Ridder uit 1984, voorbereid sinds 1982. Dolphyn, een kleinzoon van de schrijver Willem Elsschot (Alfons De Ridder), staat als ‘fijnschilder’ bekend voor stillevens. In 1974 richtte hij samen met zijn vader Victor Dolphyn de kunstenaarsgroep Nieuw-Klassieke Antwerpse School op.

Het diephuis met een gevelbreedte van twee traveeën omvat drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de Korte Noordstraat, leipannen). De trapgevel met gereconstrueerde top van vier treden en topstuk, was vóór de restauratie een bepleisterde en beschilderde puntgevel. Parement uit baksteenmetselwerk met sokkel, speklagen, negblokken en druiplijsten uit zandsteen, verankerd middels smeedijzeren muurankers. Rechthoekige deur- en vensteropeningen met kwartholle negblokken, en geprofileerde druiplijsten. Rechthoekig venster in de geveltop.

 • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#62069 en 18#65042.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Traditioneel diephuis

 • Is deel van
  Korte Noordstraat

 • Is deel van
  Mutsaardstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5295 (Geraadpleegd op )