erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5296   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5296

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1854 gebouwd in opdracht van de heer Vrancken-Vansteven. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. De bouwheer liet op hetzelfde moment het aanpalende hoekhuis van Korte Noordstraat en Mutsaardstraat aanpassen. In dat pand was in de latere jaren 1870 de makelaar in publieke fondsen Vrancken-Vansteven & fils gevestigd.

Rijwoning van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, op een hardstenen plint. De opstand beantwoordt aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde dagkanten; doorgetrokken lekdrempels op de eerste verdieping, individuele lekdrempels met onderdorpel op de tweede. Een klassiek hoofdgestel met spiegel in de fries en oorspronkelijk een houten kroonlijst op klossen (vernieuwd) vormt de gevelbeƫindiging. De begane grond, oorspronkelijk met dubbelhuisopstand en schijnvoegen uitstralend boven de deur en vensters, is recent aangepast: inkomdeur verplaatst van de derde naar de vierde travee, schijnvoegen verwijderd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#17.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5296 (Geraadpleegd op 09-07-2020)