Potteryenganck

Beschrijving

Korfboogpoort en rondboogdeur, laatste restanten van een verdwenen traditionele stadswoning met dubbele trapgevel in bak- en zandsteenbouw, eertijds vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog, door middel van muurankers gedateerd 1603. Van het pand, dat in kern minstens opklimt tot de vroege 16de eeuw, stond eind jaren 1970 nog slechts een fragment overeind. De deuromlijstingen werden vervolgens geïntegreerd in een nieuwbouw sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Huisvesting Antwerpen, ontworpen in 1986 en voltooid in 1991.

Korfboogpoort in kwarthol geprofileerde omlijsting uit roze kalksteen-marmer met druiplijst op imposten, bekroond door een entablement met gestrekte waterlijst.

Rondboogdeur in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met sleutel en imposten.

• MACLOT P. & DEPUYDT D. 1982: S.O.S. Monument. Dossier Korte Ridderstraat 15-17 te Antwerpen. De Potteryenganck: lang verleden-korte toekomst?, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1982.7-8, 97-107.
  • VAN DER WEE P. 1988: Primeur / primeur / primeur / ... We zijn de media "veur"!, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1988.4, 3-10.