Godshuizen Mazengang en Van Nispen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Korte Riddersstraat
Locatie Korte Riddersstraat 23/2-6, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godshuizen Mazengang en Van Nispen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Godshuis Maesgang
gelegen te Korte Riddersstraat 23 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 18-11-1991.

Beschrijving

Samengevoegde godshuizen Mazengang en Van Nispen. Het Godshuis Mazengang werd in 1636 gesticht door Antonius Geeraerts in de Jan Maesganck, gelegen in de Keizerstraat tussen de nummers 67 en 69. In 1779 overgebracht naar de huizen zogenaamd "de Ooievaar”, “de Pelikaan”, “de Valk” en “de Eend", die deel uitmaakten van de Fondatie Van Nispen. Het Godshuis Van Nispen werd in 1625 gesticht door Balthazar Van Nispen en herbouwd in 1844. Het gerenoveerde complex is vandaag geïncorporeerd in een nieuwbouw sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Huisvesting Antwerpen, ontworpen in 1986 en voltooid in 1991.

Mazengang. Gelegen achter een nieuwbouwpand, bereikbaar via een smalle doorgang aan de Korte Ridderstraat: gang aan de noordzijde bebouwd met een rijtje van drie huisjes, met eenvoudige verankerde, bakstenen lijstgeveltjes, voorzien van rechthoekige muuropeningen, aan de zuidzijde afgesloten door een blinde muur. Tegen nummer 23/1 beglaasde kast met volks Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind en smeedijzeren lichtarm van omstreeks 1850. Aan het einde van de gang, pomp met geelkoperen kraan en ijzeren zwengel.

Godshuis Van Nispen. Ten oosten van de Mazengang, rechthoekig binnenplaats met bebouwde oost- en zuidzijde van gekaleide lijstgevels op een hardstenen plint, elk zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; rechthoekige vensters en dito deuren in vlakke omlijsting. Hardstenen gedenkplaat tegen de zuidgevel waarop: "Fondatie / van Balthasaer Van Nispen voor / Twelf oude Manne / A 1643".

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#68474.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Aanvullende informatie

Herbestemd tot sociale woningen.

Auteur niet publiek (26-08-2014 )

In het smalle steegje werd een kuil met kaarsenmakersbak en een grote hoeveelheid aardewerk (vermoedelijk pottenbakkersafval) aangetroffen tijdens graafwerken voor de uitbreiding van een kelder.

  • Oost T. & Ackermans J. 1988: Bakken en misbakken: middeleeuws pottenbakkersafval aan de Korte Ridderstraat te Antwerpen (Antw.), Archaeologia Mediaevalis 11, 14-15.

Mortier, Sophie (10-03-2015 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Korte Riddersstraat

Korte Riddersstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.