erfgoedobject

Godshuizen Mazengang en Van Nispen

bouwkundig element
ID
5298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5298

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samengevoegde godshuizen Mazengang en Van Nispen. Het Godshuis Mazengang werd in 1636 gesticht door Antonius Geeraerts in de Jan Maesganck, gelegen in de Keizerstraat tussen de nummers 67 en 69. In 1779 overgebracht naar de huizen zogenaamd "de Ooievaar”, “de Pelikaan”, “de Valk” en “de Eend", die deel uitmaakten van de Fondatie Van Nispen. Het Godshuis Van Nispen werd in 1625 gesticht door Balthazar Van Nispen en herbouwd in 1844. Het gerenoveerde complex is vandaag geïncorporeerd in een nieuwbouw sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Huisvesting Antwerpen, ontworpen in 1986 en voltooid in 1991.

Mazengang. Gelegen achter een nieuwbouwpand, bereikbaar via een smalle doorgang aan de Korte Ridderstraat: gang aan de noordzijde bebouwd met een rijtje van drie huisjes, met eenvoudige verankerde, bakstenen lijstgeveltjes, voorzien van rechthoekige muuropeningen, aan de zuidzijde afgesloten door een blinde muur. Tegen nummer 23/1 beglaasde kast met volks Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind en smeedijzeren lichtarm van omstreeks 1850. Aan het einde van de gang, pomp met geelkoperen kraan en ijzeren zwengel.

Godshuis Van Nispen. Ten oosten van de Mazengang, rechthoekig binnenplaats met bebouwde oost- en zuidzijde van gekaleide lijstgevels op een hardstenen plint, elk zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; rechthoekige vensters en dito deuren in vlakke omlijsting. Hardstenen gedenkplaat tegen de zuidgevel waarop: "Fondatie / van Balthasaer Van Nispen voor / Twelf oude Manne / A 1643".

In het smalle steegje werd een kuil met kaarsenmakersbak en een grote hoeveelheid aardewerk (vermoedelijk pottenbakkersafval) aangetroffen tijdens graafwerken voor de uitbreiding van een kelder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#68474.
  • OOST T. & ACKERMANS J. 1988: Bakken en misbakken: middeleeuws pottenbakkersafval aan de Korte Ridderstraat te Antwerpen (Antw.), Archaeologia Mediaevalis 11, 14-15.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuizen Mazengang en Van Nispen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.