Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd in opdracht va Yvette Rypens tot zijn huidige vorm ingrijpend gerestaureerd als onderdeel van een nieuwbouwwoning op de hoek van Korte Ridderstraat en Augustijnenstraat, naar een ontwerp door de architect Jules Van Mechelen uit 1981. Tot dan met een bepleisterde en beschilderde, aangepaste tuitgevel, werden de pui, kozijnen en getrapte geveltop gereconstrueerd.

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat). Trapgevel van zes treden en overhoeks topstuk, in bak- en zandsteenbouw met plint en speklagen, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Gereconstrueerde pui met dubbel kruiskozijn en deur met tussendorpel op kraagstenen, voorzien van kwartholle negblokken en wigvormige ontlastingsstenen. Op de bovenverdieping centraal kruiskozijn met kwartholle negblokken. Tweeledige geveltop geopend door rechthoekige luiken met kwartholle negblokken.