Hoeve Klein Bibelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klein Bibelen

Beschrijving

Hoeve, "Cense Kleyn Biblen" genaamd op de Ferrariskaart, "Kleine Bibelen" in de Atlas der Buurtwegen. De hoeve heeft een oude inplanting, en maakte samen met de wat zuidwestelijk gelegen hoeve Groot Bibelen deel uit van het gehucht Merem.

Gesloten hoeve, gelegen temidden van een gaaf landschap. Poel aan de overzijde van de weg. Reeds op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als een gesloten hoeve; de gebouwen die in de Atlas der Buurtwegen (1846) zijn weergegeven zijn de huidige, door middel van de sluitsteen der inrijpoort gedateerd 1834. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid, gedeeltelijk gecementeerd erf.

Inrijpoort in de zuidoostelijke vleugel: bakstenen korfboogpoort voorzien van hardstenen sluit- en aanzetstenen en schamppalen; geflankeerd door bakstenen pilasters; rechthoekig onder houten latei aan erfzijde en hier voorzien van een duifhuis. In dezelfde vleugel een melk- of wasplaats en een gedeelte van het woonhuis.

Het woonhuis is een laatclassicistisch boerenburgerhuis, aan de noordoostelijke zijde van het erf, met zijn voorgevel nok loodrecht op de straat. Hier telt het zeven traveeën en twee bouwlagen, onderkelderd in de twee linkertraveeën. Rechthoekige vensters met kalkstenen lateien en lekdrempels, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting. De vensters aan erfzijde werden gewijzigd. Alleen de deur is oorspronkelijk, en gevat in een houten omlijsting. In de noordoostelijke hoek bevindt zich een 9 meter diepe, met mergelblokken overwelfde waterput. De noordoostelijke zijgevel is afgewerkt met aandak en muurvlechtingen.

Tegenover het woonhuis, stalgebouw van twee bouwlagen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoeken in houten omlijsting. In de zuidhoek de latrine. Zijgevel aan straatzijde met aandak en muurvlechtingen.

De noordwestelijke zijde van het erf werd tot 1970 ingenomen door de dwarsschuur in vakwerkbouw.

Ten noorden, buiten het erf, wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk een versteende vakwerkbouw. Pannen beschieting van de thans onderaan opengewerkte rechter zijgevel.

Naast het wagenhuis staat een notelaar, erachter bevindt zich de moestuin met de buksboom.