erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 5300   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5300

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis dat opklimt tot het einde van de 16de of het begin van de 17de eeuw. Het pand werd samengevoegd met het aanpalende diephuis, en in opdracht van Pieter Claes op basis van bouwsporen grondig gerestaureerd naar een ontwerp door de architect Luc Saeys uit 1983-1984.

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met aandak en dakvenster met puntgevel. Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met plint, speklagen, steigergaten en daklijst, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Kruiskozijnen met kwartholle negblokken, wigvormige ontlasting, vernieuwde monelen en lekdrempels op de bovenverdieping. Aangepaste ordonnantie op de begane grond, met behouden wigvormige ontlasting, een kozijn met negblokken en vernieuwde dorpels in de linker travee, en een gereconstrueerd kelderluik en venstertje in de rechter travee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#63389.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5300 (Geraadpleegd op 28-05-2020)