erfgoedobject

Twee traditionele breedhuizen

bouwkundig element
ID: 5302   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5302

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee traditionele breedhuizen van twee bouwlagen en elk twee traveeën onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), die dateren uit de 17de eeuw. Jean Corneille Snoeckx liet in 1836 de vensteropeningen van het linker pand aanpassen en van lekdrempels voorzien. Oorspronkelijk werden beide panden volgens repeterend schema gemarkeerd door een getrapt dakvenster. Na 1979 is het eerder tot tuitvorm herleide dakvenster van het rechter pand (nummer 6) verdwenen, en het getrapte dakvenster van het linker pand (nummer 8) vermoedelijk aangepast of gereconstrueerd.

Verankerde, gecementeerde lijstgevels, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, met in de eerste helft van de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen. Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken, overhoeks topstuk en aangepast kozijn in de eerste travee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1836#468.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee traditionele breedhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5302 (Geraadpleegd op 07-07-2020)