Hoekhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Cafépand in neoclassicistische stijl op de hoek van Korte Winkelstraat en Van Boendaelestraat, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van Clément Peeters. De rechter travee werd later toegevoegd op de vroegere ‘koer’. In 1904 liet Guillaume Van der Stichelen-Dirks de twee nog bewaarde winkelramen aanbrengen door de architect Jos. Bascourt, en het interieur verbouwen tot winkel. Tot deze ingreep behoorde een derde winkelraam rechts, en de winkelpui van het links aanpalende pand, die beide zijn verdwenen.

Hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het caféportaal. Deze wordt op de eerste verdieping geaccentueerd door een entablement en een balkon met balustrade, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst (vernieuwd). Winkelramen in houten art-nouveau-omlijsting met pilasters en rolluikkast aan weerszij van het hoekportaal.

Volgens de oorspronkelijke bouwplannen beslaat het ‘estaminet’ met achterplaats de begane grond, en omvatten de bovenverdiepingen telkens drie vertrekken, ontsloten door de traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#99 en 1904#2265.

Aanvullende informatie

De naam van de bouwheer, die in 1904 de winkelramen liet aanbrengen, wordt in officiële documenten met twee schrijfwijzen teruggevonden. In het stadsregister staat hij ingeschreven als Guillelmus Van der Stighelen (1852-1940). Op de bouwaanvraag van dit pand is de naam met een c genoteerd. Hijzelf schreef op verschillende documenten de ene keer met g, de andere keer met c.

• Informatie verkregen van Guillaume Van der Stighelen (november 2020).