Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk zeven burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer H. Schaeffer naar een ontwerp door Jos Broos uit 1889. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode 1883 tot 1911, jaar waarin de zaak vermoedelijk werd voortgezet door zijn weduwe en zonen. Slechts twee panden zijn op het schrijnwerk na intact (nummers 18-20), van twee panden is de begane grond verbouwd tot winkel (nummers 12 en 22), twee panden zijn volledig verbouwd met een nieuw gevelfront (nummers 14 en 16) en één pand is gesloopt (nummer 24).
Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van telkens twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met sleutel en onderdorpel. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen. Bewaard vensterschrijnwerk in nummer 12; gietijzeren voetschrapers in nummers 18-20.
Volgens de bouwplannen beantwoorden de plattegronden aan de klassiek typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Voor- en achterplaats per verdieping, trappenhuis in de achterbouw.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk zeven burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203469 (geraadpleegd op ).
Onderbroken eenheidsbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vier rijhuizen van telkens twee traveeën en drie bouwlagen Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen sokkels. Kordons en lekdrempels lopen door over de gevels; kroonlijsten op klossen. Gelijkvloers met imitatievoegen en rechthoekige vensters en deuren in bandomlijstingen. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijstingen met sluitstenen en panelen onder de doorlopende lekdrempels. Nummer 12 met vernieuwde begane grond.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk zeven burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5311 (geraadpleegd op ).