erfgoedobject

Café- en woonpand in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5313   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5313

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel gevormd door een café- en woonpand in neoclassicistische stijl op de hoek van de Kromme-Elleboogstraat en het Scheldeken, volgens de bouwaanvraag uit 1885 opgetrokken in opdracht van de heer P. Mintjens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Hoekhuis van vier bij twee traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met platte banden op de eerste twee bouwlagen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met een licht accent op de door pilasters gemarkeerde hoektravee. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met onderdorpel; typische cafépui met deurvensters in de drie linker traveeën. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#930.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Café- en woonpand in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5313 (Geraadpleegd op 12-12-2019)