Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Lange en Korte Brilstraat, met een traditionele, oorspronkelijk twee bouwlagen hoge kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. De heer C.M.J. Gevers liet in 1838 door de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs in de zijgevel de kelderopeningen dichten en de benedenvensters verlagen. In opdracht van de weduwe Gevers verhoogde de architect Heliodore Leclef het pand in 1866 met de derde bouwlaag en het hoofdgestel. Verder voegde hij de puilijst en de bewerkte latei van de laatclassicistische deuromlijsting toe.

Heliodore Leclef ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Hoekpand met dubbelhuisopstand van zes bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint met getraliede keldermonden. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig, naar boven toe verkleinend ordonnantieschema. Dit is opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels. In de middenas rechthoekige inkomdeur in een laatclassicistische omlijsting van blauwe hardsteen uit de vroege jaren 1800, met neuten, imposten en een gestrekte waterlijst op gegroefde consoles met stafwerk en guttae. Bewaarde houten inkomdeur met ijzeren waaier uit 1866; gebogen smeedijzeren traliehekken op de begane grond. Het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen is vernieuwd. Tweetalig hardstenen straatnaambord met opschrift: “LANGE BRIL S. – LONGUE R. DE LA LUNETTE”.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1838#99 en 1866#244.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Lange en Korte Brilstraat, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Smeedijzeren muurankers met gekrulde spie in de zijgevel, wijzen op een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Hoekhuis van zes bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint met keldermonden. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig, naar boven toe verkleinend ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel en onderdorpel. In de middenas rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met imposten en waterlijst op gegroefde consoles. Houten kroonlijst op klossen. Bewaard tweetalig hardstenen straatnaambord.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine