erfgoedobject

Meergezinswoning in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 5317   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5317

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, naar een ontwerp door de in Beveren gevestigde aannemer of architect Ch. Lauwers uit 1913, opgetrokken in 1914. Opdrachtgeefster was de arts Joanna Verschueren.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien) met dakkapellen. Lijstgevel uit roomkleurige Silezische brikken, geaccentueerd door sierbanden uit groen geglazuurde baksteen. Fraaie houten winkelpui met winkelraam tussen het zijportaal en de privé-inkom, bewerkte pilasters, entablement en hardstenen plint. Registers van rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels. Houten kroonlijst op klossen en hoekconsoles.

Volgens de bouwplannen omvat de woning een winkel met achterkamer en drie huurkwartieren van twee kamers met wc, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1913#4806.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Meergezinswoning in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5317 (Geraadpleegd op 13-07-2020)