Watermolen Broekemmolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Broekem
Locatie Broekem 49, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen Broekemmolen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Demer. Het molenhuis, dat dateert van 1750 en loodrecht op de Demer staat, is reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas der Buurtwegen (1846). In zijn huidige vorm bestaat de molen uit twee tegenover elkaar gelegen, vervallen gebouwen, door een oprit met de straat verbonden. Ten zuiden stroomt de Demer.

Ten westen het molenhuis onder wolvedak (Vlaamse pannen), gedateerd ANNO/1750 op een gevelsteen boven een laag poortje, doch waarschijnlijk oudere kern uit midden 17de eeuw, aangegeven door de mergelstenen hoekband en de gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers. Witgekalkt, bakstenen gebouw van drie (?) traveeën en een bouwlaag, voorzien van een mergelstenen hoekband aan de rechterzijde en een overhoekse bakstenen muizetandfries onder de dakrand. Twee rechthoekige, beluikte vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, eind 18de eeuw - begin 19de eeuw. Korfboogpoortje met verankerde, mergelstenen boog, en posten en neuten van hardsteen. Recent bakstenen aanbouwsel tegen de achtergevel.

Dienstgebouw (stal) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), van twee bouwlagen. Rechthoekige houten zolderluiken, rondboogvormige bakstenen venstertjes en getoogde bakstenen deuren. De twee rechtertraveeën waren een woning, voorzien van getoogde muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bilzen

Bilzen (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.