erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5320   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5320

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1889. Opdrachtgever was de heer J. Van Baelen-Strommingers, een fruithandelaar gevestigd aan de Stadswaag.

Representatief voor zijn late oeuvre, kwam de woningen Van Baelen-Strommingers tot stand aan het einde van de succesvolle loopbaan van Lievin Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van burgerhuizen als deze tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark. Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, omvatten de rijwoningen drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement op trigliefconsoles. Een trigliefen-metopenfries accentueert de puilijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met bewerkte fries en houten kroonlijst kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is bewaard, evenals de stangvormige ijzeren parapetten; de benedenvensters van het linker pand (nummer 10) zijn verbouwd tot winkelpui.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#1086.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5320 (Geraadpleegd op 17-02-2020)