Traditioneel diephuis op de hoek van Lange Brilstraat en Venusstraat, uit het midden van de 16de eeuw. Van de restauratie omstreeks 1980 dateert het jaartal 1547 in de geveltop. Hoekhuis van twee bij twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Lange Brilstraat, leien). Trapgevel van zeven/zes treden en zijgevel met een getrapt dakvenster van drie treden, beide met schouderstukken en bekroond door een overhoeks topstuk. Bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen - vroegere kruiskozijnen - met kwartholle negblokken en vernieuwde dorpels op begane grond en bovenverdieping. Tweeledige geveltop met waterlijst, geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, en hogerop een rechthoekig luik, beide onder een geprofileerde druiplijst en een latei op kraagstenen; zelfde rechthoekige opening en balkgat in het dakvenster. De zijgevel is afgewerkt met een overhoekse tandfries.
Op de hoek Onze-Lieve-Vrouw met kind door Geneviève Hardy uit 2004, met een oude, minstens 19de-eeuwse globe-console en metalen baldakijn. De oorspronkelijke Madonna toegeschreven aan de beeldhouwer Karel Geerts van omstreeks 1850, stortte op 19 februari 1970 van de gevel en was onherstelbaar vernield. Het huidige beeld, een polyester afgietsel van een kleimodel, is naar type en voorstelling een geactualiseerde interpretatie van het verloren exemplaar. Onze-Lieve-Vrouw met kind op de linkerarm en scepter in de rechterhand, staat op een maansikkel geflankeerd door engeltjes.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203481 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis van twee + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Deels bepleisterde trapgevel (zeven treden) met duidelijke resten van de bak- en zandsteenbouw; in de tweeledige top, rechthoekig venster geflankeerd en bekroond door kleine rechthoekige luiken, uitspringende bovendorpel. In de Venusstraat: lijstgevel met bak- en zandstenen parement; boven eerste travee een getrapt dakvenster (vier treden) met rechthoekig venster in een zandstenen omlijsting met een bovendorpel op consooltjes, hogerop balkgat. Overhoekse baksteenfries onder de kroonlijst. Verder aangepaste rechthoekige vensters met zowel in voor- als zijgevel een venster in geriemde omlijsting. Muurankers met gekrulde spie. Op de hoek een rest van een Onze-Lieve-Vrouwebeeld: versierde wereldbolvormige sokkel.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5324 (geraadpleegd op ).