erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5345   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5345

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarvan de traditionele, mogelijk 17de-eeuwse kern wordt aangegeven door muurankers. Het pand werd In vereenvoudigde vorm heropgebouwd als onderdeel van het renovatie- en nieuwbouw-woningproject op de hoek van Lange Nieuwstraat en Lange Klarenstraat dat ook de aanpalende panden en de “den Branthaeck” omvat, naar een ontwerp door de architect Christine Conix uit 1984.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk op de eerste verdieping gemarkeerd door een gevelbrede smeedijzeren borstwering met centrale medaillons, waarin een zonnemotief en uitstralende pijlpunten. Voorts eenvoudige, rechthoekige vensters op lekdrempels. Hoog hoofdgestel met smalle architraaf, van lijstwerk voorziene fries en houten, geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst. Oorspronkelijke deuromlijsting uit blauwe hardsteen, met geprofileerde pilasters en een gestrekt entablement op uitgelengde trigliefconsoles met guttae. Deze werd voor de heropbouw geflankeerd door een laat-19de-eeuwse houten winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#62661 en 18#65535.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5345 (Geraadpleegd op 15-08-2020)