Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5345

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarvan de traditionele, mogelijk 17de-eeuwse kern wordt aangegeven door muurankers. Het pand werd In vereenvoudigde vorm heropgebouwd als onderdeel van het renovatie- en nieuwbouw-woningproject op de hoek van Lange Nieuwstraat en Lange Klarenstraat dat ook de aanpalende panden en de “den Branthaeck” omvat, naar een ontwerp door de architect Christine Conix uit 1984.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk op de eerste verdieping gemarkeerd door een gevelbrede smeedijzeren borstwering met centrale medaillons, waarin een zonnemotief en uitstralende pijlpunten. Voorts eenvoudige, rechthoekige vensters op lekdrempels. Hoog hoofdgestel met smalle architraaf, van lijstwerk voorziene fries en houten, geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst. Oorspronkelijke deuromlijsting uit blauwe hardsteen, met geprofileerde pilasters en een gestrekt entablement op uitgelengde trigliefconsoles met guttae. Deze werd voor de heropbouw geflankeerd door een laat-19de-eeuwse houten winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#62661 en 18#65535.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203546 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Momenteel bepleisterde en beschilderde lijstgevel in empirestijl, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. De muurankers en ordonnantie verraden echter een oudere kern, mogelijk uit de 17de eeuw. Tweede bouwlaag afgesloten door een karakteristiek smeedijzeren hek over de gehele gevelbreedte met centrale medaillons, waarin voorstelling van de zon, en uitstralende pijlpunten (empiremotief). Voorts eenvoudige, rechthoekige vensters op lekdrempels. Hoog hoofdgestel met smalle architraaf, van lijstwerk voorziene fries en houten, geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst. Bewaarde houten winkelpui, later toegevoegd met rechts inrijpoort onder gekorniste kroonlijst op uitgelengde consoles.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5345 (geraadpleegd op ).