erfgoedobject

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 5346   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5346

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1854 gebouwd door Johannes Mathias Coninckx, mogelijk voor eigen rekening. Over het oeuvre van deze bouwkundige en meester-metser, die op 41-jarige leeftijd overleed, is weinig bekend. Gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1983.

Rijwoning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee travee├źn en vier bouwlagen onder zadeldak. Klassieke winkelpui met zijportaal, composiete pilasters en entablement, bekroond door een gevelbreed balkon met ijzeren borstwering. In hoogte afnemende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. De eerste twee verdiepingen worden geaccentueerd door kordonvormende lekdrempels en weelderig uitgewerkte stucsleutels; eenvoudiger afwerking en afzonderlijke lekdrempels met consoles op de derde verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#601.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5346 (Geraadpleegd op 26-11-2020)